Wielki Finał konkursów śląskich zorganizowanych przez Fundację

6kwietnia 2018r. w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Kochcicach miał miejsce Wielki Finał konkursów śląskich zorganizowanych przez  Fundację Lokalna  Grupa Działania Spichlerz Górnego Śląska. Po dwóch latach została wznowiona kolejna edycja tak bardzo oczekiwanych przez lokalne społeczeństwo konkursów Godomy po naszymu i Spichlerzowe Danie Roku. Konkurs ma na celu promocję walorów kulturowych Górnego Śląska poprzez popularyzację gwary śląskiej oraz propagowanie kuchni regionalnej. Dzięki licznym sponsorom i pomocy finansowej Europosła Marka Plury, Posła na Sejm Andrzeja Gawrona, współpracy Gmin: Kochanowice, Herby, Rudziniec i Krupski Młyn, Zarząd Spichlerza mógł zrealizować VIII edycję konkursów. Laureatami tegorocznego Finału Konkursu Etnolektów Godomy po naszymu pt. „Je żech stond zostali: w I kategorii wiekowej (klasy IV-VI)  Kinga Mandel z Sośnicowic;  w II kategorii- młodzież: Marcel Mandel z Sośnicowic; w III kat. Wiekowej (dorośli) Ilona Gołek z Kochcic. Nagrodę publiczności otrzymała Weronika Symiec z Kochcic. Nagrodę Grand Prix Marcel Mandel. Mistrzami kuchni śląskiej konkursu Spichlerzowe Danie Roku 2018 pt. Jak godomy tak warzymy” zostali: w I kat. ( restauracje, szkoły gastronomiczne): Mateusz Wysocki – uczeń Zespołu Szkól Hotelarsko-Gastronomicznego w Tarnowskich Górach; w II kategorii ( stowarzyszenie) Koło Gospodyń Wiejskich w Pawełkach; III kategorii wiekowej( osoby fizyczne) Alicja Głuchowska z Kochanowic).  Ponadto zostały wręczone insygnia władzy w postaci : Złotej Warzechy dla Alicji Głuchowskiej z Kochanowic, Srebrną Warzechę trzymało Gospodarstwo Agroturystyczne Kornelia Bieniek- Kiełbasa, natomiast  Brązową Warzechę otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich Kochanowice. W ZSP Kochcice  w auli oprócz monologów 11 uczestników konkursu można było także wysłuchać koncertu zespołów działających przy Gminnym Centrum Kultury i Informacji w Kochanowicach, Młodzieżowej Orkiestry Dętej Kochanowicki Young Band oraz Kochanowickiej Biesiady. Ponadto gościnnie wystąpił ZPiT Halka z Lublińca. Na zakończenie wystąpiła gwiazda wieczoru zespół Frele. Na korytarzu szkoły można było podziwiać wystawy SILESIUS ,Barwy Śląska oraz rzeźby z węgla  i ekspozycję śląskiego malarstwa z kolekcji Gerarda Trefonia. Na hali sportowej szkoły można było najeść się do syta degustując potrawy przygotowane przez półfinalistów konkursu „Jak Godomy tak warzymy” przygotowane przez: Gospodarstwo Agroturystyczne Kornelia Bieniek- Kiełbasa z Proboszczowic: ”Swiyczki w necu i kompot z rabarbru”, „Welflajsz”; Mateusz Wysocki Zespół Szkół  Gastronomiczno-Hotelarskich Tarnowskie Góry : „Bitki z krupami”, „Karminadle i bratkartofle”, „Sląski krupniok z cebulką”; Zespół Szkół  Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle śląskim: Cołkim inno szpajza ze szekuladowom kulom”;  Koło Gospodyń Wiejskich w Pawełkach „Żur z maślonki a tu byzuch”; Stowarzyszenie Miłośników Gminy Kochanowice: „ Owiynzina z szampaniokami i chlybym”; Koło Gospodyń Wiejskich Kochanowice: „Piocony kokot na modryj pierzynie”; Alicja Głuchowska Kochanowice: „Moczka-bryjowaty świąteczny maszket”; Richtig wartkie gołombki”; Kapuśniak- antopfl – w jednym gorkuwiela smaków”; Halina Nowak  Krupski Młyn:” Hekele”; „Klapsznita z Bajlagom”; „Makówki” oraz Sandra Dziura  Rusinowice: „Ajerkuchy Babci Adeli”, „Karminadle na fecie”. Oprócz dań konkursowych można było nieodpłatnie skosztować potraw regionalnych przygotowanych przez sołectwa gminy Kochanowice: Ostrów –Lubockie:placki z blachy i swojskie sery; Jawornica żurek i ciasteczka, nalewka; Droniowice: bigos, kanapki i herbata lipowa; Lubecko: zielone śledziki i chleb z tłustym; Kochcice :  Kochcickie burgery czyli Kochburbery. Liczne wystawy rękodzielników, obrazów, stoisk promocyjnych wzbogaciły uroczystość. Ponadto dla dzieci był kącik malowania twarzy oraz maskotka LGD Spichlerza Górnego Śląska Miś Spichluś, który hojnie częstował publiczność słodyczami.

Wielki Finał Spichlerzowych konkursów Godomy po naszymu i Danie Roku 2018 zaszczycili swoją obecnością: Europoseł Marek Plura, Poseł na Selm RP Andrzej Gawron, Starostowie powiatów gliwickiego i tarnogórskiego, Rafał Kuter Komendant Powiatowej Policji w Lublińcu, Janusz Bula Komendant Państwowej Straży Pożarnej w Lublińcu, burmistrzowie i wójtowie zaprzyjaźnionych gmin, Grzegorz Franki-Prezes Związku Górnośląskiego ,nadleśniczy Nadleśnictwa Lubliniec oraz z-ca nadleśniczego Nadleśnictwa Rudziniec, gość specjalny Dawid Coceancig – laureat 2. miejsca telewizyjnego konkursu „Bake off ale ciacho” oraz media min: TVP3 oraz Radio Katowice.

Zarząd Fundacji LGD Spichlerz Górnego Śląska składa ogromne podziękowania wszystkim, którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do współorganizacji Konkursu Godomy po naszymu i Spichlerzowe Danie Roku 2018, a w szczególności: Europosłowi Markowi Plurze, Posłowi na Sejm RP Andrzejowi Gawronowi, Wójtowi Gminy Kochanowice  Ireneuszowi Czechowi, Wójtowi Gminy  Rudziniec Krzysztofowi Obrzutowi, Wójtowi Gminy  Krupski Młyn Janowi Murowskiemu, Wójtowi Gminy Herby  Iwonie Burek, Nadleśniczemu Nadleśnictwa Rudziniec Janowi Spałek i Nadleśniczemu Nadleśnictwa Lubliniec Zbigniewowi Znojek, pracownikom Gminnego Centrum Kultury i Informacji w Kochanowicach,  Dyrektorce SP w Chechle Reginie Wieczorek, Dyrektorowi Gminnego Centrum Kultury Sportu i Rekreacji  Mariuszowi Gołebiowskiemu, Dyrektorowi GBP w Herbach  Ewelinie Kaczmarzyk, Dyrektorowi ZSP w Kochcicach   Krzysztofowi Bal , Strażakom OSP z Kochcic oraz wszystkim zaangażowanym osobom w tym Wielkim Finale „ Godomy po naszymu” i „Danie roku 2018”.

Szczególne podziękowania składamy naszym sponsorom bez których Fundacja LGD Spichlerz Górnego Śląska nie byłaby w stanie wznowić w/w konkursów , które cieszyły i cieszą się ogromną popularnością wśród mieszkańców należących do Spichlerza Górnego Śląska. Dziękujemy!

Post Author: admin